1. Το γεγονός: Παρακολουθήσαμε την ‘’τηλεοπτική παρουσίαση-παράσταση’’ υπογραφής τηςανάθεσης της σύνταξης μελέτης για το φράγμα στον ‘’Μία ποταμό’’ της Καρδάμαινας. Κάποιοι θαθυμηθούν ότι είχαμε σχολιάσει το γεγονός τέλη του 2023 (όταν ξαφνικά από τα αζήτητα το έβγαλε στηνεπιφάνεια ο κ. Νικηταράς) λέγοντας ότι: ‘’Το φράγμα στον «ΜΙΑ ποταμό» της ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ δείχνει τηνΑΠΟΥΣΙΑ της πολιτικής νερού στο νησί μας’’. Αν κάποιος παρακολουθήσει την εισήγηση του κ. Δημάρχου καιτου προέδρου της ΔΕΥΑΚ και ξαναδιαβάσει εκείνο το κείμενο θα πει: ‘’ναι, έχει δίκαιο ο Μ.’’Ας δούμε λοιπόν τις επιτυχίες (ή τραγικές αποτυχίες) της πολιτικής μας ηγεσίας. .
2. Στοιχεία του έργου: θα μελετηθεί ένα φράγμα χωρητικότητας 1,5 εκ κυβικά μέτρα (μ3) είπε ο κ. Δήμαρχος γιατην ύδρευση της Καρδάμαινας (ο εκπρόσωπος των μελετητών διόρθωσε σε 1,2εκ. έως 1,5 εκ. μ3) με ύψουςκατασκευής 22,00μ Η μελέτη θα συμπεριλάβει : Υδραυλική μελέτη, αγωγό υδροληψίας μέχρι μονάδαεπεξεργασίας του νερού, αντλιοστάσιο, δεξαμενή αποθήκευσης, γεωτεχνικά θεματα, και μελέτηπεριβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ. Έγινε ανάθεση με κόστος 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα Α. Τρίτσηςσυν 150.000 της ΔΕΥΑΚ. Η μελέτη γίνεται για να προετοιμαστεί η πρόταση χρηματοδότησης του έργου από τοπρόγραμμα ’’απανθρακοποίηση’’ μετα από 2 χρόνια περίπου. Ο κ. Δήμαρχος μίλησε για ένα έργο πουπεριμένουμε 30 χρόνια και τώρα ‘’όπως τόσα άλλα που έχουν γίνει στην 5-ετί του τροχοδρομείται και αυτό!. Ηθριαμβολογία ευδοκιμεί στους δύσκολους καιρούς γιατί καλύπτει τα κενά, λένε από παλιά!
3. Η κατάσταση που υπαρχει στην Κω: υπάρχουν 2 φράγματα το ΠΛΑΤΥ-ΚΩ και το ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΚΩ,χρηματοδοτημένα από το Γ! ΚΠΣ, το τότε ΕΣΠΑ, που είναι για άρδευση. Όμως το πρώτο είχε και τηνδυνατότητα χρησιμοποίησης του και για ύδρευση άλλα οι εγκαταστάσεις διύλισης και καθαρισμού τουσκούριασαν χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθούν. Σε ερωτήσεις μας στους τότε προέδρους: μα γιατί δεν τολειτουργείτε; η απάντηση ήταν: ‘’δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί στην ΔΕΥΑΚ! Χθες μάθαμε από το νυνπρόεδρο ότι το φράγμα αυτό το διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΚ. Επι τέλους!
4. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Επισυνάπτουμε το κείμενο παρουσίασης όλων των φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του 2006 που τα παρουσιάζει στο σύνολο τους και εκεί βλέπουμε ότι τοφράγμα στο Πλατύ έχει ύψος 10,00μ και χωρητικότητα 342.000 κ.μ. (μ3) ενώ η μεσαριά ύψος 12,00μ καιχωρητικότητα 225.000μ3 . Το ερώτημα στα πολιτικά μας στελέχη είναι: βάσει ποιας λογικής το φράγμα στηνΚαρδάμαινα θα έχει ύψος 22μ και χωρητικότητα 1,2 εκ. μ3; Ποιος πρότεινε και με ποια μελέτη σκοπιμότηταςπροχωράτε στην ανάθεση ενός έργου υπέρ-τριπλάσιου των 2 δικών μας φραγμάτων; Ξέρετε γιατί το έργο τηςΚαρδάμαινας δεν υλοποιήθηκε τότε και γιατί έγιναν τα 2 κοντά στην πόλη; Βεβαίως είναι πολύ συνηθισμένοστα του Δημου μας να γίνονται μελέτες για να απορροφούν διαθέσιμες κρατικές πιστώσεις και νατοποθετούνται στο ράφι. Το πιθανότερο είναι να επαναληφθεί και εδώ! Προσέξτε: υπήρχε λέει η δυνατότηταένταξης στο πρόγραμμα Τρίτσης ΜΙΑΣ μόνο μελέτης με ύψος 1,2 εκ ευρώ και η Δημοτική μας αρχή προέκρινεαυτό το έργο μέσα σε τόσες άλλες ανάγκες, γιατί λέει θέλει να αντιμετωπίσει με ένα νέο τρόπο την λειψυδρίαστην Καρδάμαινα!! Το άλλο βασικό θεμα είναι η διαπιστωμένη αδυναμία της περιοχής του χώρου σε επίπεδοβροχοπτώσεων αφού όλα τα μέχρι τώρα υδρολογικά δεδομένα μιλούν για την ποιο ξηροθερμική και με τοχαμηλότερο ύψος βροχοπτώσεων περιοχή του νησιού μας. Είναι τραγικό: Χωρίς επικαιροποίηση τωνυδρολογικών στοιχείων, χωρίς εκτίμηση του κόστους και του οφέλους άλλα με βάση του τι τρέχει, τι μπορεί νακολλήσει παίρνονται αποφάσεις. Προγραμματίζεται η σπατάλη 650.000 ευρώ σε μελέτη αμφίβοληςαποτελεσματικότητας και προγραμματίζεται η παραπέρα πιθανή σπατάλη 20 εκ ευρώ σε απροσδιόριστοχρόνο και σε βάρος ενός προγράμματος όπως αυτό της ‘’ανθρακοποίησης’’ που δεν έχει σχεση με φράγματακαι αφαλατώσεις όπως είπαν ‘’περιχαρείς’’ οι τοπικοί μας παράγοντες’’.
5. ΚΡΙΤΙΚΗ: Δεν θα προτείνουμε εναλλακτικές δράσεις χαμηλότερου κόστους, άμεσης εφαρμοσιμότητας καιαποτελεσματικότητας που έχουν διατυπωθεί από επιστήμονες και πολιτικούς για την αντιμετώπιση τωνθεμάτων διαχειρισης του νερού, που και εμείς έχουμε ανάγκη. Είναι πλεονασμός. Το θλιβερό της υπόθεσηςείναι ότι μας καλούν να πανηγυρίσουμε για μια ακόμη ΄΄κακή πολιτική επιλογή΄΄. Βέβαια η εξουσία έχει τηνδυνατότητα καθεστωτικής επιβολής. Ο λογαριασμός έρχεται μετα και αφορά πια όλους εμάς. Όλη τηνΚοινωνία. Πόσα από τα 49 φράγματα και λιμνοδεξαμενές που χρηματοδοτήθηκαν από τα ευρωπαϊκάπρογράμματα μέχρι το 2000-2006 σήμερα λειτουργούν καλά και πόσα έχουν αχρηστευτεί; Έκανε την εκτίμησητο Υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτεί αυτή την μελέτη ( η ΔΕΥΑΚ δεν κάνει εκτιμήσεις, πουλάει απλάνερό) και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεκτιμήσει τα συμπεράσματα του έργου Γ! ΚΠΣ πριν εντάξει το έργοστο πρόγραμμα ‘’ΑΠΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ’’;
6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αχ! Τι να βγάλεις με ένα αχ! Άστα να πάνε και… ο Θεός Βοηθός!
Ν. Μυλωνάς
