14.7 C
Kos
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔιάφοραΜακρή: Δεν μπορούν να εξισωθούν οι αναπληρώτριες με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς

Μακρή: Δεν μπορούν να εξισωθούν οι αναπληρώτριες με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς

Για το ζήτημα παραβίασης της αρχής της διάκρισης, μίλησε στη Βουλή η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Νέας Αριστεράς Θ. Φωτίου με θέμα «Να εξισωθούν άμεσα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί με τις μόνιμες για τις άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας».

Συγκεκριμένα, η Ζέττα Μακρή είπε για τη θέση του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Απαγορεύει τη διάκριση σε βάρος των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, αλλά ουδόλως επιτάσσει την ίση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων ορισμένου χρόνου και εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση. Και, πράγματι, οι αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση.

Οι προσωρινοί αναπληρωτές προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καλύπτουν οργανικές θέσεις. Εδώ θέλω να πω παρενθετικά κάτι που ξέχασα να το πω στην αρχή. Επειδή αναφερθήκατε στις άδειες που δίνονται, πρέπει να υπάρχει ενεργός σύμβαση εργασίας. Στους αναπληρωτές δεν υπάρχει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένας αναπληρωτής μπορεί να μην ξαναπροσληφθεί.

Υπάρχει κι άλλη διαφορά. Όσο οι προσωρινοί αναπληρωτές πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ, προσλαμβάνονται για την κάλυψη συγκεκριμένης θέσης και για να εγκριθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας τους επιλέξιμη θα πρέπει να την υπηρετήσουν τη συγκεκριμένη θέση. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ασκούν εκπαιδευτικά, αλλά και διοικητικά καθήκοντα. Ο μισθός τους είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και όχι από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση των προσωρινών αναπληρωτών δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα διδακτικό έτος από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου. Συνάπτεται η σύμβαση αυτή όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία στη σχολική μονάδα που τοποθετούνται και λήγει αυτοδίκαια με τη λήξη του διδακτικού έτους. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μόνιμη θέση που υπάρχει μέχρι την κατάργηση της οργανικής τους θέσης. Οι προσωρινοί αναπληρωτές έχουν σταθερές αποδοχές κάθε μήνα, ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μισθό που διαμορφώνεται ανά διετία με βάση τα μισθολογικά τους κλιμάκια. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όχι όμως οι προσωρινοί αναπληρωτές. Οι προσωρινοί αναπληρωτές δεν εξαιρούνται καθόλου, όσες φορές κι αν μας προσληφθούν. Οι μόνιμοι προσλαμβάνονται ως δόκιμοι, μονιμοποιούνται μετά από αξιολόγηση που επαναλαμβάνεται περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Οι προσωρινοί αναπληρωτές δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να μετατεθούν για κάλυψη εκπαιδευτικών λειτουργικών κενών ή αναγκών που προκύπτουν μετά την πρόσληψή τους. Είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν εκεί που έχουν προσληφθεί. Οι μόνιμοι και μετατίθενται και αποσπώνται. Δεν θα κουράσω με άλλες λεπτομέρειες. Άρα δεν είναι σε συγκρίσιμη κατάσταση. Διαφέρουν ουσιωδώς ως προς το αντικείμενο, τη διάρκεια απασχόλησης, τις καλυπτόμενες ανάγκες, τις απολαβές, την πηγή χρηματοδότησης, τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι υπάρχει διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών, διότι υπάρχει διαφορετική σχέση εργασίας και πρόκειται για μια ρύθμιση που ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει.

Η δήλωση της Θεανώς Φωτίου

Η κ. Μακρή απάντησε σήμερα στη Βουλή ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να επεκτείνει την άδεια ανατροφής τέκνου για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς στους 9 μήνες ούτε να θεσπίσει ειδική αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων κύησης.

Η απάντηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τη Νέα Αριστερά να δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να προβάλλει το ζήτημα και να στηρίζει τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, τόσο μέσω κοινοβουλευτικών όσο και μέσω κοινωνικών αγώνων, καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες που βιώνουν είναι άδικες και άνισες.

edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόσφατα σχόλια